
Of uw paard nu een topsporter of een showpaard is, louter recreatief gebruikt wordt of gewoon uw beste vriend is, het verdient aandacht en de beste zorgen !
Wij bieden, bij u ter plaatse of op onze eigen locatie, gespecialiseerde diensten op het vlak van Inwendige Geneeskunde.
Dr. Tresemiek Picavet , Diplomate van de European College voor Equine Internal Medicine en erkend Specialist Inwendige Ziekten Paard, heeft een jarenlange ervaring en zal uw patiënt met toewijding en de beste zorgen omringen.
Naast bijstand voor inwendige problematieken, kan u ook voor andere diensten op ons beroep doen zoals bvb. voor echografie, digitale radiografie, trainingsbegeleiding al of niet in combinatie met hartonderzoek etc.
ENKELE VOORBEELDEN :
GASTRO-INTESTINALE PROBLEMEN - GASTRO(DUODENO)SCOPIE
Maagzweren is een veel voorkomende kwaal bij paarden. Bij 67% van de endurance paarden, 58% van de spring/dressuurpaarden en 40% van de western paarden worden letsels in de maag aangetroffen. De diagnose kan gesteld worden via een endoscopie (gastroscopie). Hierbij wordt een flexibele camera via de slokdarm tot in de maag gebracht nadat het paard voor minimum 12 uur volledig uitgevast werd. Met een biopsietang kunnen ook weefselstalen van de aangestaste gebieden genomen worden. Ook het voorste gedeelte van de dunne darm kan zo in beeld gebracht of gebiopteerd worden. Dit kan bvb. belangrijk zijn bij het onderzoek naar chronisch vermageren of bij paarden die slecht gedijen.

Indien de maag gevuld is met vocht, dan kan de wand met echografie mooi in beeld gebracht worden.
Gastroscopie bij een paard met enkele letsels thv. de uitgang van de maag.
Gastroscopie bij een paard; in het begin van het filmpje zie je een lichte vorm van maagzweren, verderop is er een ernstiger gradatie zichtbaar;
Lees hier meer over maagzweren bij het paard … >>
Verder kunnen wij u in het kader van gastro-intestinale problemen nog tal van andere diagnostische technieken bieden, zoals bijv.. abdominocentese, abdominale echografie, darmbiopsie en glucose absorptie-testen.
ECHOGRAFIE - ONDERZOEK ABDOMEN/LEVER/NIER
Bij de diagnostiek van inwendige ziekten is echografisch onderzoek een onmisbare tool geworden. De nieuwe topgeneratie mobiele toestellen levert een superieure beeldkwaliteit. Echografie wordt oa. gebruikt voor het onderzoek van de buik bvb. bij (chronische) koliek, maar ook andere organen zoals bvb. lever en nier kunnen tegenwoordig goed in beeld gebracht worden. Bovendien kunnen onder echografische begeleiding op een veilige manier biopsies van deze organen genomen worden. Zo kan dmv. een leverbiopsie dikwijls bepaald worden of een paard lijdt aan Jakobskruiskruid intoxicatie (link onder onderlijnde tekst naar document giftige_planten.pdf …)


Echografie van de dikdarm bij een veulen met koliek
Echografiebeeld van een normaal uitziende lever
Biopsie van de nier onder echografische begeleiding
ECHOCARDIOGRAFIE
Echografie van het hart, ook wel eens een hartfilmpje genoemd, is een onmisbaar onderzoek wanneer er een indicatie is voor hartlijden bij het paard. Met de tweedimensionale beelden kan de contractie van het hart in beeld gebracht worden en kunnen de afmetingen van de verschillende hartkamers bepaald worden. Aanvulling met kleuren- en spectrale doppler laat toe om de bloedstroom te visualiseren en de klepwerking te controleren. Bijgeruisen, ritmestoornissen, prestatieproblemen ed. kunnen indicaties vormen om een echocardiografie uit te laten voeren.

Lees hier meer over hartaandoeningen bij het paard … >>
ONDERZOEK VAN DE LUCHTWEGEN
Persisterend hoesten, dempigheid, (chronische/etterige) neusvloei, neusbloeden, abnormale ademhalingsgeluiden etc. zijn enkele opvallende indicaties die wijzen op luchtwegproblematiek, maar soms kunnen ademhalingsaandoeningen in een verdoken vorm aanwezig zijn en het prestatieniveau van uw paard naar beneden halen. Grondig onderzoek van de luchtwegen aangevuld met de rebreathing test, endoscopisch onderzoek van neus, luchtzakken, keel en luchtwegen, staalname van tracheaal slijm, broncho-alveolaire lavage (BAL) etc. moet helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het inzetten van de gepaste behandeling.

VLNR endoscopie-beelden van een paard met cornage, een normale luchtzak en een luchtzak aangetast door een schimmelinfectie.

Bij dit paard werd met endoscopie luchtzakempyeem (etter-stapeling) vastgesteld. Onder endoscopische begeleiding werden catheters in de luchtzakken geplaatst zodat die enkele dagen gespoeld konden worden en zo genezing te bekomen.
CARDIO-TELEMETRIE / HOLTER / INSPANNINGSTEST - TRAININGSBEGELEIDING
Voor onze sportpaarden is een voldoend goede conditie in verhouding tot het (beoogde) prestatieniveau esstentiëel om blessures en gezondheidsproblemen te voorkomen. Kan de training opgedreven worden of trainen we te hard ? Recupereert mijn paard voldoende na de wedstrijd of het competitie-seizoen ? Of zijn er mogelijk "subklinische" problemen die het prestatieniveau van mijn paard naar beneden halen zonder dat ik het echt merk ? Een algemene gezondheids-checkup in combinatie met evaluatie van het trainingsniveau en aangepast advies is hierbij van grote waarde.
De test gebeurt best in een aan de discipline aangepaste accomodatie en op het niveau dat het paard getraind wordt, liefst met zijn gebruikelijke ruiter/trainer. Tijdens de test wordt de hartfrequentie, het ECG-tracé en (bij renpaarden ook) de snelheid geregistreerd en online gevolgd en kunnen tussentijds lactaat-bepaling gebeuren.
Uiteraard kan de cardio-telemetrie en holter-monitor ook een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar hartproblemen.

DIGITALE RADIOGRAFIE - ECHOGRAFIE PEZEN-SPIEREN
Uiteraard kunnen wij u ook van dienst zijn voor het nemen van digitale röntgenfoto's bij u ter plaatse, zoals bvb. keuringen, OCD-screenin, controle van standafwijkingen etc. Ons echo-apparaat is tevens uitermate geschikt voor het uitvoeren van peesscans.

INFORMATIE OVER INWENDIGE ZIEKTEN BIJ HET PAARD :
* Equine Motor Neuron Disease en Grass Disease (EMND en GD)
* Equine Metabool Syndroom (EMS) en hoefbevangenheid
* Giftige planten (oa. Sint-Jakobskruiskruid)- Dossier Hilde Nelis
* Hartaandoeningen bij het paard (link naar hartaandoeningen.pdf)
* Hoest en diepere luchtwegproblemen
* Ziekte van Lyme - Borreliose
* Ziekte van Cushing bij het Paard
* Thermoregulatie bij het paard